EU
Projekat finansira Evropska unija
BAZA TRENERA Informacijama o registrovanim
trenerima klasifikovanim po
relevantnim oblastima djelo-
vanja i nivou osposobljenosti...
POTRAŽI TRENERA

Baza podataka za bolju saradnju vladinih institucija i nevladinog sektora

10.decembar 2013 13:00
Autor:Admin

Sarajevo, 10. decembra 2013. - Udruženje Partnerstvo za zdravlje promoviralo je danas u Sarajevu bazu podataka nevladinih organizacija u sektoru zdravstva namijenjenu identificiranju organizacija koje svojim kapacitetima i kvalitetom zadovoljavaju kriterije za saradnju s vladinim institucijama.

Kako je istaknuto na konferenciji za novinare, upriličenoj tim povodom, sve nevladine organizacije iz sektora zdravstva mogu se registrirati na web stranici www.sjz.ba, a njihovi podaci koristit će vladinim institucijama i civilnom društvu prilikom izbora partnera u budućem radu.

Osim baze podataka, predstavljena je i publikacija „Istraživanje - Postojeći mehanizmi i pravni okviri učešća organizacija civilnog sektora u zdravstvenom sektoru". Haris Karabegović,projektni koordinator Udruženja Partnerstvo za zdravlje, kazao je da istraživanje obuhvata 50 zakonskih i podzakonskih akata, strategija, politika i akcionih planova svih nivoa vlasti.

„Po prvi put na jednom mjestu imamo mapirane sve zakone koji se tiču saradnje vladinog i nevladinog sektora. Ovo istraživanje će biti polazna tačka za kreiranje vodilja za izradu mehanizma koji su stvarno potrebni u našoj zemlji za saradnju vladinih institucija i nevladinih organizacija", naglasio je Karabegović.

Ovo udruženje pokrenulo je i web stranicu www.hivtestiranjebih.com, kao doprinos prevenciji širenja HIV-a u BiH. Na web stranici mogu se dobiti sve informacije o centrima za besplatno, dobrovoljno i povjerljivo savjetovanje i testiranje u BiH, informacije o procesu testiranja, savjetovanju prije i nakon testiranja, kao i osnovne činjenice o HIV-u i AIDS-u.

„Partnerstvo na zdravlje je na ovaj način dugoročno omogućilo lakši pristup informacijama o besplatnom testiranju na HIV, kao i ranom otkrivanju i medicinskom tretmanu osoba koje su zaražene HIV-om. Uz tretman najnovijim lijekovima dostupnim u BiH, ukoliko se bolest na vrijeme otkrije, osobe koje žive s HIV-om mogu voditi sasvim normalan, dug i produktivan život", kazao je Karabegović.

On je najavio i veliku regionalnu konferenciju o HIV-u i AIDS-u koja će biti održana u Sarajevu 29. i 30. maja naredne godine, a na kojoj se očekuje više od 200 ljekara i medicinskih radnika, predstavnika farmaceutskih kompanija, nevladinih organizacija, osoblja UN agencija, te osoba koje žive s HIV-om, AIDS-om i HCV-om.

Poštovani, pred vama se nalazi baza podataka nevladinih organizacija koje imaju kapacitete za suradnju sa vladinim sektorom. Molimo vas da se “logujete” ili kliknete dugme “Prijavi se” za slanje zahtjeva za odobrenje pristupa.
e-mail adresa navedena u prijavi
Zaboravio/la sam pristupnu šifru ....
PRIJAVI SE
Posljednja facebook objava
Posljednji twitter feedovi