EU
Projekat finansira Evropska unija
BAZA TRENERA Informacijama o registrovanim
trenerima klasifikovanim po
relevantnim oblastima djelo-
vanja i nivou osposobljenosti...
POTRAŽI TRENERA

Vlasti trebaju osigurati kontinuitet suradnje s NVO

29.april 2014 20:30
Autor:Admin

Bihać, 29. april 2014. - Vlasti i ustanove trebaju osigurati kontinuitet saradnje sa sektorom civilnog društva, bez obzira na promjene u mandatima.

U tom smislu, treba izraditi i redovno ažurirati bazu podataka na svim nivoima vlasti, kao sredstvo ne samo za vlasti i organizacije civilnog društva (OCD), nego i za medije, kao i cjelokupnu javnost.

Istaknuto je ovo na radionici „Smjernice za suradnju vladinog i nevladinog sektora" koju je danas u Bihaću, u saradnji s Evropskom unijom (EU), organiziralo Udruženje Partnerstvo za zdravlje. Radionica je dio projekta „Doprinos organizacija civilnog društva jačanju partnerskog dijaloga i saradnje vladinog i nevladinog sektora u sistemu javnog zdravlja BiH" kojeg finansira EU i koji će trajati 24 mjeseca.

Kako je navedeno tokom radionice, institucije trebaju imati službenika zaduženog za kontakte, odnosno osobu čiji će opis poslova uključivati i komunikaciju s OCD, kako bi održavali redovne kontakte i dvosmjerni protok informacija. Time se uspostavlja institucionalni mehanizam komunikacije koji nije zasnovan na ličnim poznanstvima.

Snježana Đuričić, autorica publikacije „Smjernice za suradnju vladinog i nevladinog sektora", koja je predstavljena na radionici, naglasila je da mehanizam praćenja i procjene rada organizacija civilnog društva treba razviti, a mehanizme saradnje s OCD treba promovirati i unaprijediti.

„Udruženja trebaju jačati sopstveni kredibilitet, kako u odnosu na javnost i korisnike, tako i na vlasti. Transparentnost i odgovornost nisu samo zahtjevi prema vlastima nego i prema OCD. Definirano sektorsko djelovanje, s jasnom misijom i vizijom, neprestano ulaganje u sopstvene resurse i izgradnju odnosa povjerenja s vlastima, ciljanim grupama i medijima dugoročno ostvaruju prepoznatljivost i kredibilitet u zajednici i društvu", kazala je Đuričić.

Na današnjoj radionici predstavljena je web stranica www.sjz.ba kao i baza podataka NVO iz sektora zdravstva. Projektni koordinator Udruženja Partnerstvo za zdravlje Haris Karabegović kazao je tokom izlaganja da će ovi podaci biti korišteni vladinim institucijama i civilnom društvu prilikom izbora partnera u budućem radu.

„Uspostavili smo bazu podataka nevladinih organizacija u sektoru zdravstva koja je namijenjena identificiranju organizacija koje svojim kapacitetima i kvalitetom zadovoljavaju kriterije za saradnju s vladinim institucijama. Pozivam sve nevladine organizacije da se prijave u ovu bazu koja će im pomoći u budućem radu s vladinim institucijama", kazao je Karabegović.

Poštovani, pred vama se nalazi baza podataka nevladinih organizacija koje imaju kapacitete za suradnju sa vladinim sektorom. Molimo vas da se “logujete” ili kliknete dugme “Prijavi se” za slanje zahtjeva za odobrenje pristupa.
e-mail adresa navedena u prijavi
Zaboravio/la sam pristupnu šifru ....
PRIJAVI SE
Posljednja facebook objava
Posljednji twitter feedovi