EU
Project financed by the EU
COACHES DATABASE Information on registered
trainers classified by
relevant areas of activity
and the level of proficiency ...
SEARCH FOR A COACH
Location:
Sector:
SEARCH ORGANIZATION
Organization name
Pročitaj više
Sector HIV and AIDS, Mental Health, Policy advocacy and strategic aliance, Prevention of addiction diseases, Child and Adolescent Health
Location Republic of Srpska
Number of contracted staff5
Number of engaged volunteers1
Average annual budget (BAM)
Mission statement* (max 100 words) Cilj NVO Centar Marjanovac je Senizibilziranje javnosti za problematiku ovisnosti ali i konkretno se baviti tretmanom ovisnica i ovisnika u terapijskoj zajednici koja radi po metodologiji i filozofiji programa PROJEKT ČOVJEK Talijanskog centra solidarnosti iz Rima.
Description* (max 200 words) Centar Marjanovac je neprofitabilna i nevladina i nereligiozna udruga čija je centralna djelatnost prihvaćanje u terapijsku zajednicu, koja mješovitog tipa, ovisnice i ovisnike koji svojevoljno odluče suočiti se s problemom ovisnosti. Uz rad sa ovisnicima također važno mjesto zauzima i rad sa članovima obitelji ovisnika kroz grupe samopomoći i druge oblike podrške. Također Centar Marjanovac razvija suradnju sa ostalim sličnim vladinim i nevladinim institucijama u zemlji i inozemstvu koje se bave prevencijom i tretiranjem problema ovisnosti.
Organization type Udruženje građana
Organizational level Regionalni
Year of registration 2000
Membership in networks
If yes, which?
Name of head of organization Anđa - s.Amata
Surname of head of organization Anđelić
Name of the position in the organization koordinatorica Centra Marjanovac
E-mail marjan@teol.net ili centarmarjanovac@yahoo.com
Skype
Phone 00387 51 580 482
Fax 00387 51 580 482
Address Gradiška cesta 188
City Aleksandrovac
Zip code 78 255
Country Bosna i Hercegovina
Web www.centarmarjanovac.com
Facebook Centar Marjanovac
Linked In
Twitter
Projects
No projects
Pročitaj više
Sector HIV and AIDS, Mental Health, Prevention of addiction diseases, Occupational health and safety
Location Bosnia and Herzegovina
Number of contracted staff3
Number of engaged volunteers21
Average annual budget (BAM)0
Mission statement* (max 100 words) Projekat otvaranja terapijske zajednice za boravak osoba ovisnih o psihoaktivnim supstancama , ali i ostlim porocima.
Description* (max 200 words) Organizacija , tacnije udruzenje gradana za borbu protiv ovisnosti prvenstveno ima za clanove bivse i lijcene ovisnike sa dugom apstinencijom i iskustvom u radu sa ovisnicima.Put života - Put Feniksa je udruzenje osnovano pocetkom 2014 godine u nedostatku "konkretnih" slicnih organizacija u nasem gradu.Za kratko vrijeme djelovanja dosli smo u fazu otvaranja i pokretanja terapijske zajednice u opstini Kakanj - Trnovci.
Organization type Udruženje građana
Organizational level Kantonalni
Year of registration 2014
Membership in networks
If yes, which?
Name of head of organization Almir
Surname of head of organization Mehanović
Name of the position in the organization Predsjednik U.G Put života - Put Feniksa
E-mail ug-putzivota-putfeniksa@hotmail.com
Skype
Phone 062-4545-748
Fax
Address Prve zenicke brigade 21
City Zenica
Zip code 72 000
Country BiH
Web
Facebook
Linked In
Twitter
Projects
No projects
Pročitaj više
Sector Policy advocacy and strategic aliance
Location District Brcko
Number of contracted staff0
Number of engaged volunteers7
Average annual budget (BAM)
Mission statement* (max 100 words) Vladin sektor još uvijek pati od starih birokratskih navika i razumijevanja uloge države i javnog sektora u društvenim odnosima. Činjenica je da smo mi društvo koje je preko noći prešlo iz nedemokratskog političkog sistema u demokratski sistem ali su ostale navike iz prošlosti, navike ćutanja i uvjerenja da se ništa nemože promjeniti. Naše udruženje permanentno radi da ostvari svoje programske ciljeve i pomogne razvoju civilnog društva u BD i tako pomogne odgovornim društvenim faktorima da rade za zajedničko dobro i unapređuju cjelokupan život naših građana.Bez razvijenog civilnog društva i civilnog dijaloga, odnosno, bez učinkovite sudioničke demokratije, predstavnička demokratija je izložena opasnosti da postane „prazna forma” u svijetu kojim vladaju birokratske, vojne i ekonomske elite. Razvoj civilnog društva ,odnosno nevladinog, neprofitnog, volonterskog i drugih sektora, kojima je zajednička sloboda udruživanja i djelovanja za opšte dobro, ujedno je jedan od prioriteta BiH u procesu evropskih integracija.
Description* (max 200 words) Osnovni ciljevi djelovanja Udruženja se baziraju na borbi protiv kriminala, korupcije,nepotizma i svih drugih oblika ponašanja koji ugrožavaju društveno prihvatljive standarde i norme i koje građane čine nesigurnim i obespravljenim po bilo kojem pitanju.
Organization type Udruženje građana
Organizational level Lokalni
Year of registration 2013
Membership in networksDržavna
If yes, which?
Name of head of organization Ruža
Surname of head of organization Đurić-Milinković
Name of the position in the organization Kordinator
E-mail prizambrcko@net.hr
Skype
Phone 066/352-362
Fax
Address Safeta Pašalića 47
City Brčko
Zip code 76100
Country BiH
Web
Facebook PrizmaBrčko
Linked In
Twitter
Projects
Name of the project:
Budget (BAM): BAM
Funded by:
Implementing partners:
Pročitaj više
Sector Policy advocacy and strategic aliance, Prevention of addiction diseases, Occupational health and safety, Child and Adolescent Health
Location District Brcko
Number of contracted staff
Number of engaged volunteers
Average annual budget (BAM)0
Mission statement* (max 100 words) O ORGANIZACIJI NVO PRIJATELJI je nevladina organizacija za mlade i zajednicu koja inspiriše ljude u Bosni i Hercegovini da naprave razliku u životima mladih podržavajući zajednice da oslobodi snagu mladih ljudi, odraslih, ogranizacija i zajednica da zajedno se uključe u kreariranje tolerantnog, nenasilnog pravednog društva kroz liderstvo, inovaciju, istraživanja, politiku i praksu. VIZIJA Društvo gdje su mladi poštovani, uspješni i imaju mogućnost da razvijaju svoje potencijale.
Description* (max 200 words)
Organization type Udruženje građana
Organizational level Lokalni
Year of registration 2012
Membership in networks
If yes, which?
Name of head of organization Asmir
Surname of head of organization Ramić
Name of the position in the organization Direktor
E-mail nvoprijatelji@hotmail.com
Skype asmir.rama
Phone 062 080 103
Fax
Address Ograđenovac b.b.
City Brčko Distrikt
Zip code 76207
Country Bosna i Hercegovina
Web www.nvoprijatelji.webs.com
Facebook NEVLADINA ORGANIZACIJA PRIJATELJI
Linked In
Twitter
Projects
No projects
Association "MOJA LUKA"
Pročitaj više
Sector People with disabilities
Location Republic of Srpska
Number of contracted staff5
Number of engaged volunteers15
Average annual budget (BAM)0
Mission statement* (max 100 words) Misija udruženja je puno ostvarivanje svih ljudskih prava osoba sa invaliditetom, bez ikakve diskriminacije zasnovane na invaliditetu, kao i njihova potpuna socijalna uključenost koja im omogućuje samostalan život u skladu sa njihovim mogućnostima. Misija Udruženja je i okupljanje i ohrabrivanje roditelja, njihova edukacija uz konsultacije stručnjaka, te stvaranje mreže uzajamne podrške i pomoći.
Description* (max 200 words) Udruženje roditelja djece i omladine sa posebnim potrebama i lica sa invaliditetom "MOJA LUKA" osnovano je u julu 2010. godine, na inicijativu grupe entuzijasta, roditelja djece sa poteškoćama u razvoju, kao dobrovoljnu, neprofitabilnu i humanu organizaciju građana i humanih ljudi, s ciljem pružanja organizovane pomoći osobama sa invaliditetom, poboljšavanja kvaliteta njihovog života i boljeg i kvalitetnijeg zadovoljavanja njihovih potreba. Okupljamo osobe sa invaliditetom, roditelje/staratelje, stručnjake i prijatelje naših porodica, radi stvaranja mreže uzajamne podrške i pomoći. Korisnici udruženja su djeca, omladina i odrasle osobe sa poteškoćama u razvoju i njihove porodice. Zalažemo se za: • socijalni model podrške osobama sa invaliditetom, prema kojem se zajednica sa svim svojim sadržajima prilagođava potrebama svih građana, uključujući i građane različitih mogućnosti, • potpunu socijalnu uključenost i puno ostvarivanje svih ljudskih prava osoba sa invaliditetom, bez ikakve diskriminacije zasnovane na invaliditetu. Razvijamo socijalne usluge koje trenutno ne postoje u našoj zajednici, a koje odgovaraju populaciji osoba sa težim, teškim i kombinovanim smetnjama: • dnevno zbrinjavanje osoba sa težim, teškim i kombinovanim smetnjama u razvoju, • mobilni tim (stručna pomoć i podrška u kućnim uslovima), • psiho-socijalna podrška i porodično savjetovalište.
Organization type Udruženje građana
Organizational level Lokalni
Year of registration 2010
Membership in networks
If yes, which?
Name of head of organization Gordana
Surname of head of organization Adamović-Djordjević
Name of the position in the organization Izvršna direktorica
E-mail info@mojaluka.org
Skype -
Phone 051 220 890
Fax 051 465 309
Address Dositeja Obradovića 1
City Banja Luka
Zip code 78000
Country BiH
Web www.mojaluka.org
Facebook Moja luka Udruženje roditelja
Linked In
Twitter
Projects
No projects
Association for Research, Rural Development and Environmental Issues "EKO-RUR"
Pročitaj više
Sector Water safety and quality control
Location Una-Sana Canton
Number of contracted staff0
Number of engaged volunteers0
Average annual budget (BAM)/
Mission statement* (max 100 words) Osnovna misija organizacije je: unapređivanje životnog standarda građana u ruralnim područjima USK-a, i šire. Kroz rad sa prijateljskim tehnologijama za prirodu i okolinu, te predstavljanje istih stanovništvu. Uređenje i saniranje lokalnih vodotoka i javnih izvora u područjima sa ograničenim pristupom vodi.
Description* (max 200 words) Organizacija je formirana i registrovana u Aprilu mjesecu 2014. godine od strane ljudi iz različitih zanimanja i udruženja sa ciljem zaštite prirode i voda, sa ciljem ekološkog razvoja ruralnih krajeva.
Organization type Udruženje građana
Organizational level Kantonalni
Year of registration 2014
Membership in networks
If yes, which?
Name of head of organization Milan
Surname of head of organization Bursać
Name of the position in the organization Predsjednik Udruženja
E-mail milanbursac@rocketmail.com
Skype
Phone
Fax
Address Skendera Kulenovića bb
City Bosanski Petrovac
Zip code 77250
Country BiH
Web U Izradi
Facebook
Linked In
Twitter
Projects
No projects
Association Margina
Pročitaj više
Sector HIV and AIDS, Mental Health, Policy advocacy and strategic aliance, Prevention of addiction diseases, Health reforms and research, Occupational health and safety, Child and Adolescent Health
Location Bosnia and Herzegovina
Number of contracted staff18
Number of engaged volunteers160
Average annual budget (BAM)350.000
Mission statement* (max 100 words) VIZIJA: Svaki pojedinac u Bosni i Hercegovini iz marginaliziranih grupa društva je zdravstveno i socijalno zbrinut. MISIJA: Asocijacija “ Margina” je nestranačko, nevladino i neprofitno udruženje, koje djeluje na zaštiti ljudskih prava populacija rizičnog ponašanja, povečanjem nivoa socijalne uključenosti i prevencijom HIV/AIDS-a, hepatitisa i ostalih krvlju i spolno prenosivih infekcija, na području Bosne i Hercegovine i regije.
Description* (max 200 words)
Organization type Udruženje građana
Organizational level Državni
Year of registration 2003
Membership in networksDržavna,EU,Međunarodna
If yes, which? European Harm Reduction Network Euroasian Harm Reduction Network AIDS Action Europe
Name of head of organization Denis
Surname of head of organization Dedajić
Name of the position in the organization Predsjednik organizacije
E-mail margina_bih@yahoo.com
Skype Association Margina
Phone +387 32 220 063
Fax +387 32 220 063
Address Jalijski put br.5;
City Zenica
Zip code 72000
Country Bosna i Hercegovina
Web www.margina.ba
Facebook Asocijacija Margina
Linked In Association Margina
Twitter
Projects
No projects
Association of Light Drina
Pročitaj više
Sector Mental Health
Location Bosnian Podrinje Canton
Number of contracted staff1
Number of engaged volunteers10
Average annual budget (BAM)20000
Mission statement* (max 100 words) Pomoć ljudima oboljelim od PTSP-a.
Description* (max 200 words) Dobrovoljna neprofitna nevladina organizacija za pomoć demobilisanim borcima oboljelim od PTSP-a, kao i svim gradjanima BPK koji pate od navedenog poremećaja.
Organization type Udruženje građana
Organizational level Kantonalni
Year of registration 2006
Membership in networks
If yes, which?
Name of head of organization Mirsad
Surname of head of organization Crljenkovic
Name of the position in the organization Presjednik udruženja-
E-mail svjetlostgo@bih.net.ba
Skype
Phone 038/ 220 - 738
Fax
Address Šukrije Kukavice 16
City Goražde
Zip code 73000
Country Bosna i Hercegovina
Web
Facebook Udruženje svjetlost Drine
Linked In https://www.facebook.com/profile.php?id=100003167523186
Twitter
Projects
No projects
Association Partnerships in Health
Pročitaj više
Sector Secondary (Hospital) Health Care, Health Financing, HIV and AIDS, Mental Health, Performance monitoring and Health information Systems, Non Communicable chronic diseases, People with disabilities, Family planning, Policy advocacy and strategic aliance, Primary Health Care, Prevention of addiction diseases, Health reforms and research, Reproductive Health , Disaster managment and preparedness, Occupational health and safety, Child and Adolescent Health
Location Bosnia and Herzegovina
Number of contracted staff15
Number of engaged volunteers50
Average annual budget (BAM)800.000
Mission statement* (max 100 words) Zbog toga što je “dobro zdravlje osnov socijalnog i ekonomskog razvoja”, kao i neotuđivo pravo svakog pojedinca, PH je posvećen razvoju ključnih znanja i vještina o zdravlju kroz edukaciju i treninge profesionalaca, kao i pomoći institucijama da izgrade svoje kapacitete i postignu održivi napredak u kvaliteti pružanja osnovnih i najvažnijih zdravstvenih usluga. Naši projekti poboljšavaju život ugroženim populacijama. Partnerstvo za zdravlje teži ka društvu u kojem će svi ljudi imati neometan i kvalitetan pristup zdravstvenim uslugama, bez obzira na rasu, etničku pripadnost, vjeroispovjest, spol, seksualnu orjentaciju ili političko opredjeljenje.
Description* (max 200 words) Partnerships in Health / Partnerstvo za zdravlje (PH) je NVO registrovan u Bosni i Hercegovini (BiH), s uredom u Sarajevu. Tokom implementacije projekata, a u zavisnosti od potreba projektnih aktivnosti, PH je imao urede u nekoliko BH gradova (Doboj, Banja Luka, Goražde, Mostar, Bihać i Tuzla). PH je registrovan u Bosni i Hercegovini kao lokalno udruženje Partnerships in Health/Partnerstvo za zdravlje. Prije lokalne registracije, PH je bio registrovan kao Kancelarija za BiH švicarske nevladine organizacije Foundation PH Suisse – Partnerships in Health. Strateška odluka o lokalnoj registraciji donešena je još 2007. godine, ali je potpun transfer projekata završen u januaru 2009. godine., kada su svi programi, projekti, sistemi, procedure i osoblje prebačeni su na lokalno registrovanu NVO. Ova administrativna promjena nije imala negativnog uticaja na kapacitet i finansijski portfolio organizacije. Kao legalni nasljednik Fondation PH Suisse – Partnerships in Health u Bosni i Hercegovini, PH je nastavio tijesno surađivati sa bivšom Glavnom kancelarijom u Ženevi u implementaciji dijela Regionalnog programa u BiH. Prije 2005 godine, Fondation PH Suisse – Partnerships in Health, uključujući kancelariju u BiH, bio je dio mreže Project HOPE kao jedna od državnih kancelarija Project HOPE.
Organization type Udruženje građana
Organizational level Lokalni
Year of registration 2007
Membership in networksDržavna,EU,Međunarodna
If yes, which? • International AIDS Society • HIV/AIDS Civil Society Forum (CSF) – European Union • AIDS Action Europe • Country Coordinating Mechanism BiH (CCM BiH) • Foundation of European Nurses in Diabetes (FEND)
Name of head of organization Aida
Surname of head of organization Kurtović
Name of the position in the organization Izvršna direktorica
E-mail aidamuslic@partnershipsinhealth.ba
Skype
Phone 033/627-652
Fax 033/627-656
Address Dr Mustefe Pintola 1
City Sarajevo
Zip code 71000
Country Bosna i Hercegovina
Web www.aph.ba
Facebook https://www.facebook.com/pages/Partnerstvo-za-zdravlje-Partnerships-in-Health/222512601241079
Linked In http://www.linkedin.com/company/partnerships-in-health-partnerstvo-za-zdravlje
Twitter https://twitter.com/PinHealth
Projects
Name of the project: Doprinos organizacija civilnog društva u jačanju partnerskog dijaloga i suradnje vladinog i nevladinog sektora u sustavu javnog zdravstva
Budget (BAM): 358.282 BAM
Funded by: Evropska unija
Implementing partners: Udruženje Margina, Udruženje građana Viktorija, Montenegrin association against AIDS - CAZAS, Demokratski centar Nove Nade, Y-PEER BiH
Name of the project: Povećanje univerzalnog pristupa osobama izloženim povećanom riziku od HIV/AIDS-a u Bosni i Hercegovini, Runda 9, Faza I
Budget (BAM): 1.821.190 BAM
Funded by: GFATM
Implementing partners:
Name of the project: Povećanje univerzalnog pristupa osobama izloženim povećanom riziku od HIV/AIDS-a u Bosni i Hercegovini, Runda 9, Faza II
Budget (BAM): 2.957.879 BAM
Funded by: GFATM
Implementing partners:
Name of the project: Koordinirani državni odgovor na HIV/AIDS i tuberkulozu u ratom pogođenom i izuzetno stigmatiziranom okruženju Runda 5, Faza II
Budget (BAM): 1.730.000 BAM
Funded by: GFATM
Implementing partners:
Name of the project: Porodična medicina
Budget (BAM): 6.650.000 BAM
Funded by: SDC
Implementing partners:
Name of the project: Zapadno-balkanski program za borbu protiv HIV-a i AIDS-a – Faza I i II
Budget (BAM): 1.825.751 BAM
Funded by: SIDA
Implementing partners: Udruženje Margina, Asocijacija XY, UG PROI, Apoha, Udruženje građana Viktorija, CAZAS
Name of the project: Poboljšanje seksualnog i reproduktivnog zdravlja mladih u Bosni i Hercegovini
Budget (BAM): 1.760.000 BAM
Funded by: Populacijski fond Ujedinjenih nacija - UNFPA
Implementing partners: Demokratski centar Nove Nade, NVO Vermont, NVO Abrašević, NVO Zdravo da ste, Y-PEER BiH
Association PROI
Pročitaj više
Sector HIV and AIDS, Mental Health, Prevention of addiction diseases, Reproductive Health
Location Bosnia and Herzegovina
Number of contracted staff22
Number of engaged volunteers100
Average annual budget (BAM)150.000
Mission statement* (max 100 words) Misija Udruženja PROI je podržavati, razvijati i zagovarati za integrirani pristup na području droga, HIV-a, javnog zdravstva i socijalne isključenosti, slijedeći načela humanizma, ravnopravnosti spolova, tolerancije, partnerstva i poštivanja ljudskih prava i sloboda.
Description* (max 200 words) Udruženje PROI je nevladina organizacija koja radi na poboljšanju kvaliteta života najugroženijih populacija. To uključuje pružanje lokalno pristupačnih mogućnosti; rješavanje problema vezanih uz ovisnost, rizično seksualno ponašanje i psihosocijalni razvoj, ali i prevenciju i podizanje svijesti o HIV-u. Sve godine rada i djelovanja posvećeni smo stvaranju okruženja bez stigme i diskriminacije, kao i obezbjeđivanju poštovanja osnovnih ljudskih prava posebno ranjivih i marginaliziranih grupa. PROI je nevladina organizacija sa sjedištem u Sarajevu, ali sa aktivnostima na teritoriji cijele Bosne i Hercegovine.
Organization type Udruženje građana
Organizational level Državni
Year of registration 2001
Membership in networksMeđunarodna
If yes, which? - European Harm Reduction Network (EHRN) - Global Network of Sex Workers Project - The International Committee on the Rights of Sex Workers in Europe - AIDS Action Europe - Network of Low HIV-Prevalence Countries in Central and South East Europe (NeLP) - CCM (Državni koordinacioni mehanizam za razvoj i koordinaciju saradnje BiH i GFATMa – Globalni fond za borbu protiv AIDS-a, tuberkuloze i malarije) - Sex Worker’s Rights Advocacy Network in CEE and CA (SWAN) - MaRa mreža
Name of head of organization Samir
Surname of head of organization Ibišević
Name of the position in the organization Predsjednik udruženja
E-mail info@ugproi.com
Skype sibisevic
Phone +387 61 250 656
Fax +387 33 557 545
Address Maršala Tita 6
City Sarajevo
Zip code 71 000
Country Bosna i Hercegovina
Web www.ugproi.com
Facebook https://www.facebook.com/pages/Association-PROI/147851415245646?fref=ts
Linked In http://www.linkedin.com/company/1483759?trk=tyah&trkInfo=tarId%3A1395752959505%2Ctas%3Aassociation%20PROI%2Cidx%3A1-1-1
Twitter https://twitter.com/UdruzenjePROI
Projects
Name of the project: „Srazmjerno povećanje univerzalnog pristupa populacijama pod povećnaim rizikom od HIV-a i AIDS-a u BiH“
Budget (BAM): 920.000 BAM
Funded by: Globalni fond za borbu protiv HIV-a, tuberkuloze i malarije (GFATM)
Implementing partners: AAA, Partnerstvo za zdravlje, XY, Margina, Apoha, IOM, Viktorija, Poenta, World Vision
Name of the project: Prenatalno zdravlje i HIV
Budget (BAM): 55.000 BAM
Funded by: OPA (Office of Public Affairs)
Implementing partners:
Name of the project: Jačanje bilateralnih odnosa između policije i organizacija civilnog društva u zaštiti ljudskih prava posebno ranjive i marginalizirane populacije
Budget (BAM): 220.000 BAM
Funded by: Ambasada Kraljevine Holandije u Sarajevu, Program „MATRA“
Implementing partners:
Name of the project: UNDP Program: Jačanje lokalne demokratije/demokracije III – LOD III - "Socijalnim partnerstvom ka zapošljavanju mladih"
Budget (BAM): 51.820 BAM
Funded by: Evropska unija, uz doprinos Općine Novi Grad, Sarajevo
Implementing partners:
Association Y-Peer
Pročitaj više
Sector HIV and AIDS, Mental Health, Performance monitoring and Health information Systems, Family planning, Policy advocacy and strategic aliance, Primary Health Care, Prevention of addiction diseases, Reproductive Health , Disaster managment and preparedness, Occupational health and safety, Child and Adolescent Health
Location Bosnia and Herzegovina
Number of contracted staff3
Number of engaged volunteers250
Average annual budget (BAM)0
Mission statement* (max 100 words) Unapredjenje zdravlja i kvaliteta zivota mladih ljudi u BiH kroz vrsnjacku edukaciju kao model obrazovanja
Description* (max 200 words) Y-PEER odnosno YOUTH PEER je globalna mreže mladih ljudi i stručnjaka koji pri svom radu sa adolescentima koriste metodu edukacije vršnjaka. Y-PEER sačinjava više od 500 neprofitnih organizacija i vladinih institucija. Također je sačinjava na hiljade mladih ljudi, koji rade u poljima vezanim za seksualno i reproduktivno zdravlje. Mreža ,koja je u konstantnom napretku, uključuje mlade iz Centralne i Istočne Evrope, Centralne Azije, Bliskog istoka, zatim Sjeverne i Istočne Afrike, te nedavno priključenog Azijskog Pacifika. Y-PEER je djelotvoran način promoviranja učešća mladih ljudi u pitanjima vezanim za seksualno i reproduktivno zdravlje. U tom smislu ona gradi partnerstvo između mladih ljudi i odraslih osoba zalaganjem za: Nacionalnu strategiju razvoja mladih Povećan pristup informacijama, znanju i uslugama za seksualno i reproduktivno zdravlje Dijeljenje naučene lekcije preko granica i između kultura Standarde prakse i poboljšanje resurse za vršnjačke edukatore. Jačanje baza znanja vršnjačkih edukatora i trenera trenera Y-PEER Državne Mreže, dizajnirane od strane mladih za mlade ljude Mreža je u stalnom razvoju, prema tome sve više mladih ljudi i organizacija joj se priključuje. Y-PEER pri svom radu koristi razne intersantne i privlačne promo-materijale.
Organization type Udruženje građana
Organizational level Državni
Year of registration 2013
Membership in networksDržavna,EU,Međunarodna
If yes, which? Udruženje "Mreža vršnjačkih edukatora Y-PEER" je punopravni član međunarodne mreže "Y-PEER" sastavljene od nacionalnih inicijativa mladih osoba angažiranih na promociji seksualnog i reproduktivnog zdravlja i prava mladih ljudi, poboljšanju pristupa informacijama.
Name of head of organization Haris
Surname of head of organization Karabegović
Name of the position in the organization Izvršni direktor
E-mail hkarabegovic@y-peer.ba
Skype haris_karabegovic
Phone 061 228 479
Fax 033/627-656
Address Dr Mustafe Pintola 1
City Sarajevo
Zip code 71000
Country Bosna i Hercegovina
Web www.y-peer.ba
Facebook https://www.facebook.com/pages/Y-Peer-Bosnia-and-Herzegovina/184595568246108
Linked In
Twitter
Projects
No projects
Center "Fenix"
Pročitaj više
Sector Nutrition, Policy advocacy and strategic aliance, Reproductive Health , Occupational health and safety, Child and Adolescent Health
Location Una-Sana Canton
Number of contracted staff12
Number of engaged volunteers10
Average annual budget (BAM)350
Mission statement* (max 100 words) Poboljšanje kvalitete života žene,djece,starih i marginaliziranih osoba.
Description* (max 200 words) Nevladina, neprofitna organizacija koja se od 1997 godine aktivno zalaže za dobrobit žena, djece, porodica, starih i socijalno nezbrinutih osoba. Podršku pružamo kroz: neposrednu i dugoročnu podršku majkama, očevima,djeci,porodici; kontinuirano stručno usavršavanje zdravstvenih radnika; sveobuhvatni socijalni program za stare; direktnu pomoć u teškim životnim situacijama: bolest, siromaštvo, nasilje, beskućništvo itd. Glavni tekući projekti su: Inovativna njega majke i djeteta; Socijalni paket za stare, bolesne i iznemogle; PU Starački dom "Zlatna jesen", Igraonica "Leptirići"; Poljoprivredna i plastenička proizvodnja; Kontinuirano stručno usavršavanje zdravstvenih radnika.
Organization type Udruženje građana
Organizational level Kantonalni
Year of registration 2004
Membership in networksDržavna,EU,Međunarodna
If yes, which? ENCA Mreža mira Ženska mreža GARD Mreža Sporazum Plus Mreža Potpore dojenju HRiC-EE Region
Name of head of organization Adisa
Surname of head of organization Hotic
Name of the position in the organization direktorica
E-mail hnofenix@bih.net.ba
Skype adisanur
Phone ++387 37 695 031
Fax ++387 37 689 050
Address Prvomajska 51a
City Sanski Most
Zip code 79260
Country BiH
Web www.centar-fenix.com
Facebook
Linked In
Twitter
Projects
Name of the project: Inovativna njega majke i djeteta
Budget (BAM): BAM
Funded by:
Implementing partners:
Name of the project: Inovativna njega majke i djeteta
Budget (BAM): 15.000 BAM
Funded by: Heidehofsfitung
Implementing partners: Udruzenje DjeCa
Institute for physical medicine and rehabilitation “Dr Miroslav Zotovic“
Pročitaj više
Sector Secondary (Hospital) Health Care, Non Communicable chronic diseases, People with disabilities
Location Republic of Srpska
Number of contracted staff789
Number of engaged volunteers
Average annual budget (BAM)
Mission statement* (max 100 words) Unapređenje zdravlja i poboljšanje kvaliteta života pacijenata i njihovih porodica.
Description* (max 200 words) Zavod za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju „Dr Miroslav Zotović” je specijalizovana ustanova iz oblasti: • fizikalne medicine i rehabilitacije, • ortopedske hirurgije i • baromedicine. U Zavodu se se u okviru bolničke i vanbolničke zdravstvene zaštite pružaju usluge sekundarnog i tercijarnog nivoa. Zavod „Dr Miroslav Zotović” funkcioniše na lokacijama u Delibašinom selu (Trapisti, Banji Slatina (13km od Banjaluke) i u centru grada (ambulanta fizikalne medicine). U Zavodu se primjenjuju savremeni pristupi liječenja i rehabilitacije, na principima dobre kliničke prakse i medicine zasnovane na dokazima. Pored kliničkog rada, važna područja djelatnosti Zavoda su dodiplomska i postdiplomska edukacija, naučno-istraživački rad i kontinuirana medicinska edukacija za sve medicinske profile i zdravstvene saradnike u Zavodu. Zavod je nastavno-naučna baza Medicinskog fakulteta Univerziteta u Banjaluci.Zavod "Dr Miroslav Zotović" razvija programe promocije zdravlja na sekundarnom i tercijarnom nivou, te se u saradnji sa korisničkim udruženjima i drugim organizacijama zalaže za unaprjeđenje položaja lica sa invaliditetom.
Organization type Javna ustanova
Organizational level Entitetski
Year of registration
Membership in networks
If yes, which?
Name of head of organization Nataša
Surname of head of organization Tomić
Name of the position in the organization pomoćnica direktora za medicinske poslove
E-mail kontakt@zotovicbl.com
Skype
Phone 00387 51 318 464
Fax 00387 51 318 464
Address Slatinska 11
City Banja Luka
Zip code 78000
Country BiH
Web www.zotovicbl.com
Facebook
Linked In
Twitter
Projects
No projects
Medical Association BIMA in Bosnia and Herzegovina
Pročitaj više
Sector Secondary (Hospital) Health Care, Pharmacy, Nutrition, Laboratory services, Mental Health, Performance monitoring and Health information Systems, Non Communicable chronic diseases, People with disabilities, Primary Health Care, Sanitation and Hygene promotion, Health Communication and Social Marketing, Tuberculosis and lung diseases, Water safety and quality control, Occupational health and safety
Location Bosnia and Herzegovina
Number of contracted staff
Number of engaged volunteers
Average annual budget (BAM)
Mission statement* (max 100 words) BIMA je nevladino, nestranačko, neprofitno udruženje medicinskih radnika, građana, proisteklo iz tradicije medicinske struke sa prostora Bosne i Hercegovine s ciljem da u sebi objedini i čuva dostignuća savremene medicinske znanosti u svjetlu islamskog vjerovanja. Osnovni zadaci BIMA-e ogledaju se u medicinskoj pomoći koju pružaju njeni članovi povratnicima, na njihova prijeratna ognjišta širom Bosne i Hercegovine. Na ovaj način, BIMA se direktno uključuje u program ostvarivanja održivog povratka stanovništva u BiH. Pored ovoga, BIMA posvećuje veliku pažnju edukaciji mladih, neafirmisanih medicinskih radnika i studenata, s ciljem podizanja njihovih znanja na viši nivo.
Description* (max 200 words) BIMA je nevladino, neprofitabilno udruženje medicinskih radnika, osnovana i registrovana 1998 godine, koje se bavi pružanjem zdravstvene zaštite zdravstveno neosiguranom stanovništvu, uglavnom izbjeglicama - povratnicima na prostoru Bosne i Hercegovine. Ovaj vid djelovanja podrazumijeva: -osiguranje akcije različitih specijalstičkih pregleda u područjima gdje živi siromašno i zdravstveno neosigurano stanovništvo. Osoblje: -članovi BIMA-e su liječnici opšte medicine, obiteljske medicine, te različitih drugih specijalnosti, stomatolozi, medicinske sestre, farmaceuti, veterinari, studenti medicine kao i drugi ljudi dobre volje. Glavni ciljevi i zadaci BIMA-e su: • pružanje medicinske pomoći dijelu populacije koji nije pokriven zdravstvenom zaštitom, posebno raseljenim osobama u BiH; • distribucija hrane, obuće i odjeće, kao i ogrijeva za djecu starije i nemoćne, kao i povratnike u njihove prijeratne domove; • pregledi i tretman u udaljenim i siromašnim planinskim regijama; • naučni i edukacioni rad; okrugli stolovi, konferencije i konsultacije; • pomoć mladim medicinarima i studentima. Odrađeno je: -specijalisticki pregledali 16130 pacjenata -labaratorijskih analiza uradeno je 1461 -Papa briseva 138 -EKG snimanja 2327 -pojedinacno izdatih lijekova bilo je 49.749 -naocala 1186 -veterinarskih pregleda je bilo 1007.
Organization type Udruženje građana
Organizational level Državni
Year of registration 1998
Membership in networks
If yes, which? FIMA
Name of head of organization Doc dr Faris
Surname of head of organization Foco
Name of the position in the organization predsjednik
E-mail
Skype
Phone
Fax
Address
City
Zip code
Country
Web
Facebook
Linked In
Twitter
Projects
No projects
Muscular Dystrophy Association Buzim
Pročitaj više
Sector People with disabilities
Location Una-Sana Canton
Number of contracted staff0
Number of engaged volunteers2
Average annual budget (BAM)3000
Mission statement* (max 100 words) Naša misija jeste da vlastitim djelovanjem doprinesemo da život naši članova bude u svakom pogledu bolji. Želimo društvo jednakih šansi za sve, u kojem će Distrofičari biti njegovi punopravni članovi. Kao organizacija u koju se okupljaju osobe s invaliditetom i koju vode osobe s invaliditetom želimo da sva prava na lokalnom nivou koja se daju na osnovu invalidnosti, budu dostupna u jedakoj kvaliteti i kvantiteti bez obzira na uzrok nastanka invaliditeta ( dosljedna primjena konvencije UN-a o pravima osoba s invaliditetom na lokalnom nivou).
Description* (max 200 words) Udruženje distrofičara Bužim osnovano je u junu 2005. godine. Okupljamo lica oboljela od distrofije mišića i ostalih neuromuskulatornih oboljenja sa područlja općine Bužim. Dosad imamo učlanjenih 53. lica, a prema nezvaničnim procjenama ovih lica na područlju naše općine ima preko 100. Naši osnovni ciljevi su:evidentisanje i drušenje,zastupanje i predstavljanje na lokalnom nivou, materijalna i pravna pomoć članovima, rehabilitacija, edukacija...Naša karakteristika jeste da su udruženje osnovle osobe sa teškim tjelesnim invaliditetom i od osnivanja do danas ga uspješno vode.
Organization type Udruženje građana
Organizational level Lokalni
Year of registration 2005
Membership in networksDržavna
If yes, which? Mreža ACCAUNT TACSO BIH Mreža Plus
Name of head of organization Samir
Surname of head of organization Đulić
Name of the position in the organization Predsjednik
E-mail udbuzim@gmail.com
Skype dulic84
Phone 061369203
Fax
Address Mrazovac 91.
City Bužim
Zip code 77245
Country BIH
Web
Facebook https://www.facebook.com/udruzenje.distroficarabuzim?ref=tn_tnmn
Linked In
Twitter
Projects
No projects
Organization amputees UDAS
Pročitaj više
Sector Mental Health, People with disabilities
Location Republic of Srpska
Number of contracted staff3
Number of engaged volunteers10
Average annual budget (BAM)120.000,00
Mission statement* (max 100 words) Izgradnja društva u kojem svi imamo jednake mogućnosti
Description* (max 200 words) Organizacija amputiraca ''UDAS'' Republike Srpske je Organizacija koja organizuje i pruža podršku osobama sa invaliditetom, amputircima, žrtvama mina i njihovim porodicama da ostvare svoja prava i integrišu se u zajednicu. Organizacija je osnovana 2002. godine. Ciljevi Organizacije ostavruju se putem pružanja socijalne, psiho-socijalne, zdravstvene, edukativne i druge pomoći i podrške žrtvama mina i drugim osobama sa invaliditetom. Organizacija djeluje na prostoru Republike Srpske putem pet regionalnih udruženja u Banjaluci, Doboju, Bijeljini, Istočnom Sarajevu i Trebinju. Na osnovu postignutih rezultata i pružene podrške osobama sa invaliditetom, 2006. godine Organizacija ''Udas'' je od strane Vlade Republike Srpske proglašena Organizacijom od javnog interesa za Republiku Srpsku. Organizacija, putem programskih i projektnih aktivnosti iz oblasti zdravlja, socijalne zaštite, ekonomskih mogućnosti, prava, kulture i sporta, konstantno radi na poboljšanju kvaliteta života žrtava mina i drugih osoba sa invaliditetom s ciljem njihove potpune integracije u zajednicu.
Organization type Udruženje građana
Organizational level Entitetski
Year of registration 2002
Membership in networksDržavna,Međunarodna
If yes, which? Državna: -Koalicija za pomoć žrtvama mina -Vijeće za osobe sa invaliditetom BiH Međunarodna: -ICBL-The International Campaign to Ban Landmines
Name of head of organization Željko
Surname of head of organization Volaš
Name of the position in the organization Predsjednik
E-mail udas@teol.net
Skype -
Phone 051 437 488
Fax 051 437 488
Address Sime Miljuša br.2
City Banja Luka
Zip code 78000
Country BiH
Web www.udas.rs.ba
Facebook Organizacija UDAS
Linked In -
Twitter -
Projects
No projects
Parents Association in the fight against drug abuse “Hand to Hand“ Bihac
Pročitaj više
Sector HIV and AIDS, Child and Adolescent Health
Location Una-Sana Canton
Number of contracted staff7
Number of engaged volunteers8
Average annual budget (BAM)20.000
Mission statement* (max 100 words) Naše udruženje je nevladina organizacija koja se prije svega bavi primarnom prevencijom zloupotreba sredstava ovisnosti, edukacijom roditelja, samih ovisnika kao i šire društvene zajednice. Također bavimo se i tercijarnom prevencijom odnosno pomažemo proces liječenja, rehabilitacije te socijalne integracije ovisnika
Description* (max 200 words) Udruženje roditelja u borbi protiv zloupotrebe droga „Ruka ruci“ osnovano je 28.08.2008. godine u Bihaću, na inicijativu roditelja grada Bihaća,Crvenog križa općine Bihać,općinske službe za rad sa omladinom g-đa Dušanke Tatlić, g-đa Dragica Biuković, g. Nemanja Mikavica predsjednik Udruženja roditelja iz Sarajeva i Muharem Lipovača. Registrirano je kod Kantonalnog Ministarstva Pravde 16.10.2008. godine pod brojem: 07-05-11780-UP-1/08 zloupotrebe droga Udruženje broji 102 člana – ovisnici, roditelji ovisnika, pripadnici opće populacije uz povremene angažmane stručnjaka iz oblasti prevencije ovisnosti. Članovi Udruženja roditelja u borbi protiv zloupotrebe droga “Ruka ruci” kontinuirano održavaju adekvatnu suradnju sa članovima drugih udruženja istog ili sličnog profila, a koja djeluju na području države Bosne i Hercegovine i inostranstva. Od formiranja Udruženja na liječenje je poslano 76 ovisnika od kojih je 18 napustilo program,a 13 ovisnika je uspješno završilo program odvikavanja Obavljeno je 86 grupnih sastanaka i savjetovanja s roditeljima ovisnika Urađene su 72 radionice po osnovnim školama na USK te 28 radionica po MZ na temu prevencije i ranog otkrivanja ovisnosti
Organization type Udruženje građana
Organizational level Kantonalni
Year of registration 2008
Membership in networksDržavna,EU
If yes, which? Mreža sporazuma plus Član TACSO mreže Član mreže ACCOUNT-otporan na štelu Član mreže Invalidnih osoba Član Global mreže Član Mreže mira Član Mreže RUN
Name of head of organization Muharem
Surname of head of organization Lipovača
Name of the position in the organization predsjednik
E-mail lipovaca_muharem@hotmail.com
Skype muhareml
Phone +38761965094 +38763803258
Fax
Address dr. Irfana Ljubijankića 56
City Bihać
Zip code 77000
Country Bosna i Hercegovina
Web
Facebook Lipovača Muharem
Linked In Lipovača Muharem
Twitter
Projects
Name of the project: Obrazovanje za prevenciju zlouporabe droga
Budget (BAM): 21.450,00 BAM
Funded by: CNF CEE IN-Fondacija
Implementing partners:
Name of the project: ZDRAVOM PORODICOM DO ZDRAVOG DRUŠTVA
Budget (BAM): 21.450,00 BAM
Funded by: CNF CEE IN-Fondacija
Implementing partners:
PORT - Helping cancer patients in BiH
Pročitaj više
Sector Health Financing, Nutrition, Performance monitoring and Health information Systems, Non Communicable chronic diseases, Policy advocacy and strategic aliance, Health reforms and research, Health Communication and Social Marketing, Occupational health and safety
Location Bosnia and Herzegovina
Number of contracted staff
Number of engaged volunteers5
Average annual budget (BAM)0
Mission statement* (max 100 words) Više o PORT-u na port.org.ba Udruženje PORT je osnovano krajem decembra 2011. godine u želji pomogne oboljelima od malignih bolesti u BiH.
Description* (max 200 words)
Organization type Udruženje građana
Organizational level Državni
Year of registration 2011
Membership in networks
If yes, which?
Name of head of organization Nadja-Azra
Surname of head of organization Uzunovic
Name of the position in the organization Izvršni direktor
E-mail nadja.uzunovic@gmail.com
Skype
Phone
Fax
Address
City Sarajevo
Zip code
Country
Web port.org.ba
Facebook https://www.facebook.com/PORTBIH?ref=tn_tnmn
Linked In
Twitter Port BiH
Projects
No projects
UHO Altius
Pročitaj više
Sector HIV and AIDS, Mental Health, Policy advocacy and strategic aliance, Prevention of addiction diseases, Child and Adolescent Health
Location Sarajevo Canton
Number of contracted staff3
Number of engaged volunteers47
Average annual budget (BAM)150000
Mission statement* (max 100 words) Humanitarna organizacija "Altius" njeguje humanitarne vrijednosti i principe pomoći kriznim (ranjivim) skupinama stanovništva kroz podršku razvoju ličnih kapaciteta korisnika, da sopstvenim sposobnostima i samoangažovanjem, uz podršku iz okruženja, aktivno učestvuju u rješavanju svojih egzistencijalnih problema i svom ličnom razvoju.
Description* (max 200 words) Udruženje HO «Altius» djeluje kao humanitarna, nevladina, neprofitna, nestranačka organizacija na području Federacije BiH, koja je registrovana 22.03.2000.g.
Organization type Udruženje građana
Organizational level Entitetski
Year of registration 2000
Membership in networks
If yes, which?
Name of head of organization Marija
Surname of head of organization Milovic
Name of the position in the organization Direktor
E-mail altiusngsa@bih.net.ba
Skype
Phone 00387 33 291 300
Fax 00387 33 291 300
Address B.M. Selimovića 97
City Sarajevo
Zip code 71000
Country BiH
Web altiusbih.tk
Facebook
Linked In
Twitter
Projects
Name of the project: I mi smo vaša djeca
Budget (BAM): 100000 BAM
Funded by: Grad Sarajevo
Implementing partners: JU Kantonalni centar za socijalni rad Sarajevo
Name of the project: Djeca Ulice
Budget (BAM): 30000 BAM
Funded by: Američka ambasada
Implementing partners: JU Kantonalni centar za socijalni rad Sarajevo
Youth Association New Vision
Pročitaj više
Sector Prevention of addiction diseases, Water safety and quality control, Occupational health and safety, Child and Adolescent Health
Location Central Bosnia Canton
Number of contracted staff
Number of engaged volunteers50
Average annual budget (BAM)10 000
Mission statement* (max 100 words) Omladinsko udruženje Nova Vizija je organizacija civilnog društva koja djeluje na području Srednjobosanskog kantona i koja uz edukativno rekrativne programe pokušava mlade potaknuti na njihovo uključenje u rad i razvoj lokalne zajednice te unaprijeđenje vlastitih kompetencija kod mladih ljudi. Zagovaranje i promocija razvoja ekološke svijesti kod mladih s posebnim osvrtom na unaprijeđenje planinarstva kao bitnog segmenta za zdravlje mladih. Volonterski angažman kod mladih kao bitan pokretač promjena ali i učenja za dobrobiti zajednice.
Description* (max 200 words) Omaldinsko udruženje Nova vizija nstala je iz neformalne grupe entuzijasta koji su kao neformalna grupa realizovali nekoliko uspješnih projekata na području općine Novi Travnik. Motiv osnivanja pored nedovoljnog društvenog angažmana mladih bio je i promocija zdravog naćina život kod mladih, izgradnja ekološke svijesti kroz promociju i razvoj planinarstva i biciklizma. Omladinsko udruženje Nova Vizija radi na ispunjavanju potreba mladih ljudi i ostvarenju njihovih prava te izgradnji sigurne, zdrave i društveno naklonjene sredine za mlade ljude.Polje djelovanja: Poboljšanja društvenog, sportskog, kulturnog života mladih na području Srednjobosanskog kanton
Organization type Udruženje građana
Organizational level Kantonalni
Year of registration 2014
Membership in networks
If yes, which?
Name of head of organization Džemil
Surname of head of organization Belegić
Name of the position in the organization Predsjednik udruženja
E-mail ounovavizija@hotmail.com
Skype vizionari2014
Phone 061 309 687
Fax
Address Opara bb
City Novi Travnik
Zip code 72290
Country Bosna i Hercegovina
Web www.novavizija.com
Facebook https://www.facebook.com/ounovavizija
Linked In
Twitter
Projects
Name of the project: Eko buđenje grada mladosti
Budget (BAM): 4800 BAM
Funded by: Centra za promociju civilnog društva
Implementing partners: Općina Novi Travnik